Умберто Капели: Capelli е класика, която остава във времето

Какво е да управляваш семеен бизнес, как пандемията се отрази на пазара на лодки и имат ли място в България лодките Capelli.

Топъл, слънчев юлски ден. Разхождам се из понтоните на Яхт Клуб Созопол и дочувам класическа музика, идваща от една от яхтите. Красива черна лодка, която отдалеч изпъква сред останалите. Веднага става ясно, че в нея има нещо по-специално. Приближавам се. Забелязвам името й: Stradivari 43. В главата ми изниква споменът за известните цигулки, за които учех в часовете по музика в училище. 

На борда ме посреща усмихнат човек, който сякаш ме приветства в дома си. Самият Умберто Капели – президент на световноизвестния италиански бранд Cantieri Capelli. Усмихнат, ведър и благодатен събеседник. Stradivari-то, на което си говорим, е наистина специално. То е последното творение на бранда, създадено съвместно с организацията, която отговаря за изработването на известните цигулки, в Кремона. Всичко в тази лодка е класно: цветовете, дизайнът, функциите, дори шевовете на седалките напомнят за музикалния инструмент. 

С Умберто си говорим за това какво е да управляваш семеен бизнес, как пандемията се отразява на пазара на луксозни лодки и как България приветства лодките Capelli. 

Разкажете ни за компанията. Какво е усещането да бъдете начело на семеен бизнес – световноизвестен бранд?

Преди почти 50 години баща ми Давиде създава компанията в град Кремона, където се намира и до днес. Причината да избере точно този град е, че през него минава една от най-големите реки в Италия – По. Като човек, чиято страст е риболовът, той съвсем естествено се запалва и по риболовните лодки – първите, които Capelli произвежда. Самият аз не бях сигурен дали искам да се занимавам със семейния бизнес. Имах желанието да стана DJ. Когато обаче баща ми почина, ние със сестра ми трябваше да решим бъдещето на Capelli. Тогава взех решение да продължа започнатото от баща ми и да оглавя компанията. 

Дълго време Capelli произвежда рибарски лодки, докато едва през 90-те години пускаме на пазара първите си RIB лодки с надуваем борд и кил от стъклопласт. Това е стъпката, от която имахме нужда, за да изкачим бизнеса на следващото ниво. Така интересът към нашите лодки започна да расте с всяка година, а това ни вдъхнови да  създадем луксозна линия, която се радва на огромен успех и до днес. 

На какво според вас се дължи огромният успех на марката? 

Един от най-големите ни плюсове е, че сме семейна компания. Не сме един от онези брандове с много служители, разпределени в много и разнообразни длъжности. Ако искате лодка Capelli и дойдете в Кремона, за да си я поръчате, ще говорите директно с мен, не с асистент или друг служител. Заедно ще изберем онази, която отговаря напълно на вашите желания и нужди. По същия начин, ако отидете в някое от нашите представителства, ще се срещнете с доверен човек, който вярва в ценностите на марката, каквито са Best Boats Only, нашият партньор в България. 

И в този ред на мисли – кои са хората, които купуват лодки Capelli?

Когато избираме човек, който да ни представлява в дадена държава, се спираме на онзи, който познава и обича марката. По същия начин хората, които купуват Capelli, са запознати с нашите лодки. Те най-често са имали опит с тях и знаят, че когато придобиват такава лодка, тя не е играчка, на която временно да се порадват. Те купуват плавателен съд със стойност, която няма да се промени с годините. Също както добре скроеният италиански костюм е класика, която един мъж може да носи през целия си живот и да изглежда елегантно, така и лодката Capelli е нещо непреходно – тя остава във времето. 

Сега много хора се притесняват за бизнеса и бъдещето си. Как се отрази пандемията на вашия бизнес? 

Единственият проблем се появи, когато през 2020-а се наложи да затворим фабриката за период от 5 седмици, заради локдаун, наложен от правителството. Откакто отворихме, бизнесът се движи само нагоре. Хората все повече започнаха да оценяват усамотяването и дистанцията, които една лодка може да им осигури. Да събереш приятелите и семейството си, за да прекарате времето си заедно необезпокоявани – за това мечтаят хората. Без проверки, без маски, без притеснения. Една лодка може да ви донесе точно това. Тя осигурява истинска свобода. Ето защо от гледна точка на бизнеса ние сме напълно изчерпани. В момента сме продали всички лодки, които имаме налични. Ако искате да поръчате лодка от нас, ще трябва да почакате поне до 2023 година. 

Разкажете ни повече за това бижу, Stradivari 43.

Тази лодка е последният модел, който произведохме. За създаването й работихме съвместно с Консорциума на лютиерите “Antonio Stradivari”, който също се намира в Кремона. Самата цигулка вдъхновява дизайна на лодката. Формите, линиите, цветовете, всички малки детайли, които виждате, са създадени, за да напомнят за музикалния инструмент. Перфекционизмът в дизайна се проявява дори по седалките, чиито декоративни шевове напомнят формата на цигулка. Кремона е дом както на цигулките Stradivari, така и на лодки Capelli. Stradivari 43 е резултат от срещата на тези два свята. С нея искахме да покажем, че лютиерството и изработването на лодки, които може би ви се струва, че нямат много общо, всъщност са по-близки отколкото предполагате. 

Capelli е на българския пазар от 2014 година и се радва на все по-голям успех. На какво се дължи това?

Пазарът на лодки в България беше малък и не знаехме какво да очакваме. Но в лицето на Момчил Николов и Best Boats Only имаме правилния партньор. Той представи нашите лодки на българския пазар, като изгражда връзка с клиентите. Това им помага да се чувстват сигурни, че са направили правилния избор. А оттам препоръчват нашите лодки на други свои приятели. Знаете, че препоръката е най-добрата реклама. А със своя професионализъм Момчил прави това възможно. 

Това не е първият път, в който посещавате България. Ако с вас се срещне нов клиент, който иска да купи първата си лодка, коя бихте му препоръчали за нашите води? 

Българските клиенти търсят уникалното. Опитът ни показва, че те искат да притежават лодка, която е създадена специално за тях и е единствена по рода си. Те искат лодката им да се отличава от останалите. Търсят нещо, което отразява техния личен стил. 

Разберете повече за лодките Capelli от официалния представител на бранда Best Boats Only.

Няма коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published.

BulgarianEnglish