Модел на седмицата: Sanlorenzo SL90A – удобствата на голямата яхта, събрани в по-компактен модел

Фестивалът в Кан, който се проведе в периода 07-12 септември 2021г. е специален за италианския бранд Sanlorenzo. Именно там те за пръв път представят официално цели три нови модела: Серията с полуизместване приветства модела SD118, а асиметричната серия се разраства с цели два нови модела –  SL90A и SL120A.

Асиметричната серия на Sanlorenzo – първата в света с такъв дизайн

Когато през 2018 година Sanlorenzo пуска на пазара първия асиметричен модел SL102, той е не само първи за марката, но и първата асиметрична яхта в света. Три години по-късно, бранда продължава да променя възгледите, които имаме, за визията на една яхта, като пуска на пазара два нови асиметрични модела.

Всъщност, концепцията за асиметричната линия се ражда като комбинация между идеите на успешни творци с много различни преживявания и гледни точки: Всичко започва с оригиналната идея на Крис Бангъл, брилянтният автомобилен дизайнер, който става известен като главен дизайнер на BMW. Следва намесата на Бернардо Зукон, дизайнер на някои от най-красивите лодки в света. А финалната съставка е способността на Sanlorenzo да превърне и най-сложните идеи в реалност.

Самият Зукон споделя за серията:

„SL120 и SL90A представляват допълнително затвърждаване на идеята, която прокарахме с представянето на SL102. С новите модели продължаваме да изследваме концепцията за асиметрия и да предефинираме начина, по който хората възприемат живота на борда. Пространствата на борда всъщност са така преработени, че да дадат на хората възможността да погледнат на морето от нови и динамични гледни точки, които непрекъснато се променят. „

Бернардо Зукон

С пускането на първия модел SL120A, Sanlorenzo революционизира каноничното оформление на яхта, осигурявайки допълнително вътрешно пространство и директен контакт с морето.  Този подход се интерпретира по различен начин във всеки от трите модела, заедно с нови иновации и дизайнерски детайли, които правят всяко едно от новите предложения уникално. 

SL90A – удобствата на голяма яхта, поместени в по-компактен модел

Благодарение на иновативното си оформление, SL90A запазва само десния борд на моста и елиминира левия, който се премества към покрива на конструкцията, увеличавайки пространството на основната палуба. Това позволява изграждането на големи прозорци и повече дневна светлина на лодката. 

Асиметричната конфигурация позволява оформление, при което кабината на собственика и салона на основната палуба на едно и също ниво, решение, което обикновено се среща при яхти с по-големи размери. Но, това не е всичко, с което каютата на собственика е по-различна от тази на лодките с подобен размер. Всъщност, тя е изградена на три нива. На нивото на основната палуба се намира самата спалня. Едно ниво надолу откриваме баня с тоалетна. А още малко по-надолу стигаме до дрешник, в който собственика спокойно може да прибере всички вещи, от които се нуждае на борда. 

Кабината на собственика се възползва и от специален достъп до носовата част, докато мостът и носовата част са свързани помежду си, приветствайки слънчева палуба, на която може да си почивате или да се забавлявате. 

Със своите елегантни линии и остъкляване само от едната страна, което външно е хроматично подобно на корпуса и дематериализира усещането за празни пространства, SL90A дава усещане за чистота и естетическа непрекъснатост.

Технически характеристики на модела:

  • Модел: SL90 Asymmetric 
  • Обща дължина: 27,6 м
  • Ширина: 6,5м
  • Вместимост на резервоара за гориво: 9.000 л
  • Обем на резервоара за вода: 1.500 л
  • Максимална скорост: 29 възела
  • Икономична скорост: 11 възела
  • Места за гости: 8
  • Места за екипаж: 3
Няма коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published.

BulgarianEnglish