25-те най-големи яхти в света – Част първа

Добре дошли в очарователното царство на най-богатите хора в света!

Съществува една група хора, които въплъщават разкоша и престижа, за които толкова често мечтаем. Пригответе се да навлезете заедно с нас в техния ослепителен свят, където елитът блести ярко и завладява въображението ни.

Притежаването на суперяхта със сигурност е доказателство, че сте на едно съвсем различно ниво от по-голямата част от населението. Яхтите са впечатляващи и елегантни плавателни съдове, които правят пътуването по вода удивително, но и много по-забавно.

Яхтите, които са едни от най-големите в света, предлагат някои удобства, по-луксозни дори от типичния петзвезден хотел. Тук ще откриете площадки за кацане на хеликоптери, спа центрове, кина и басейни на борда, и това са само някои от тях.

Повечето от тези луксозни яхти са частна собственост, но ако се интересувате, има няколко от тях, които са на разположение и под наем.

Ето списъка на 25-те най-големи яхти в света.

25. „Octopus“ – 413 фута (126 м)

Най-големите яхти в света

Построен през 2003 г. в Германия от корабостроителницата Lurssen, Octopus е собственост на Пол Алън, съосновател на Microsoft. Дизайнерът на тази суперяхта е Еспен Оейно (Espen Oeino), а интериорът е дело на Джонатан Куин Барнет (Jonathan Quinn Barnett). Тя разполага с впечатляваща палуба, която се отличава с басейн със стъклено дъно, площадка за хеликоптери, както и вътрешен док, който може да побере 20-метрова подводница.

24. „Al Mirqab“ – 133 м (436 фута)

Най-големите яхти в света

Петерс Верфт(Peters Werft) е строителят на тази величествена суперяхта, която е завършена през 2008 г. в Германия. Собственик на Al Mirqab е бившият Министър-председател на Катар – Хамад бин Джасим бин Джабер Ал Тани. Тя побира 60 гости и се обслужва от 60 души екипаж. Четирите етажа са свързани с голямо стълбище, което е заобиколено от окачени стъклени произведения на изкуството, създадени от Дейл Чихули.

23. „Serene“ – 439 фута (133,9 м)

Най-големите яхти в света

Притежаван от руски бизнесмен, „Serene“ е доставен през 2011 г. от известната италианска корабостроителница „Fincantieri“. Вътрешното пространство е проектирано от „Reymond Langton Design“ и побира екипаж от 52 души и 24 гости. Разполагаща със седем палуби, хангар и две хеликоптерни площадки, тази суперяхта се предлага с много други впечатляващи удобства. Сред тях са портовете за подводно наблюдение плюс собствена подводница по поръчка.

22. „Crescent“ – 445 фута (135,6 м)

Най-големите яхти в света

Тази яхта е една от най-известните в света, но все още не разполагаме с никакви данни за нейния собственик. Най-вероятно това е някой руски милиардер, но самоличността на настоящия собственик никога не е разкривана. Построена през 2018 г. в Германия от „Lürssen Yachts“ елегантната яхта „Crescent“ побира 18 гости. Екипажът от 40 души, заедно с цялото обурудване по нея, я правят на стойност 600 млн. долара. Дизайнът е изпълнен от Еспен Оейно, а интериорът е оборудван и перфектно куриран от „Zuretti Interior Designs“.

21. „Savarona“ – 136 м (446 фута)

Най-големите яхти в света

Собственост на турското правителство, „Savarona“ е построен от „Blohm & Voss“ през 1931 г. Немските производители на яхти имат няколко модела зад гърба си, като тази е втората им най-голяма суперяхта, а също и най-старата. Проектирана от „Cox & Stevens“, яхтата побира 34 гости плюс 48 души екипаж. На цена от 100 млн. долара тя е една от най-достъпните яхти в този списък. Преди десетилетия е струвала 4 млн. долара, но през 1989 г. собственикът на турската „Sadikoglu Group“ я ремонтира за изумителната сума от 50 млн. долара, което значително повишава стойността ѝ.

20. „Flying Fox“ – 446 фута (136 м)

Най-големите яхти в света

Построенa от немския производител на яхти „Lurssen“, „Flying Fox“ е завършенa през 2019 г. Въпреки че се носят слухове, че собственик е Джеф Безос, няма конкретни доказателства в подкрепа на това твърдение. Знаем обаче, че през миналата година тя е била наета от Бионсе и съпруга ѝ Джей-Зи срещу страхотната сума от 3 млн. долара на седмица. Ще откриете тази яхта най-вече около островите Капри и Сардиния, Кан, дори в Норвегия. На нея могат да се настанят 22 гости и екипаж от 54 души, което я прави една от най-скъпите чартърни яхти в света.

19. „Rising Sun“ – 454 фута (138,4 м)

Най-големите яхти в света

Лари Елисън, главен изпълнителен директор на „Oracle Corporation“, продава „Rising Sun“ на Дейвид Гефин на стойност 400 млн. долара, през 2010 г. Построена през 2004 г. от германските корабостроителници „Lurssen“, тя побира 16 гости и 45 членове на екипажа. Впечатляващото внимание към детайлите в интериора ѝ прави така, че ониксът и тиковото дърво да се допълват до съвършенство. Сред най-забележителните му удобства ще откриете баскетболно игрище, което служи и като площадка за кацане на хеликоптер, сауна, изцяло обурудвана фитнес зала, частно кино и още.

18. „Al Salamah“ – 139,3 м (457 фута)

Най-големите яхти в света

Днес престолонаследникът на Бахрейн е официален собственик на тази суперяхта, след като я получава като подарък от Кралския флот на Оман. Тази суперяхта побира 40 гости и 134 членове на екипажа, което я прави една от най-големите на планетата. Тя е построена през 1999 г. от германския корабостроител „Lurssen“ заедно с консорциума „Howaldtswerke Deutsche Werft“, или HDW. Носят се слухове, че разполага със собствена болница, пет галерии и подводна бягаща пътека за физиотерапия.

17. „Scheherazade“ – 459 фута (140 м)

Най-големите яхти в света

Луксозната „Шехерезада“ не е суперяхта, която се ограничава с основни неща или бляскави удобства. Въпреки че много суперяхти обичат да пазят в тайна някои детайли, на тази яхта дори процесът на изграждане и представянето ѝ бяха държани в строга тайна. На разположение беше само кодовото име – „Project Lightning“. Построена през 2020 г. от същата прочута германска марка яхти – Lurssen, тази масивна суперяхта е на стойност 700 млн. долара и побира 18 гости и 40-членен екипаж.

16. „Ocean Victory“ – 460 фута (140,2 м)

Най-големите яхти в света

Тази суперяхта може да бъде открита по целия свят, тъй като е пътувала от Югоизточна Азия до Европа, наред с други дестинации. Собственик на този модернизиран плавателен съд е руският милиардер Виктор Рашников. Построена през 2014 г. в Италия от „Fincantieri“, тази луксозна яхта може да побере екипаж от 56 души плюс 28 гости. СПА зоната с площ 300 кв. м и шестте индивидуални басейна, които ще намерите на борда, са само част от удобствата, които предлага този красив плавателен съд.

15. „Solaris“ – 461 фута (140,5 м)

Най-големите яхти в света

По време на ходовите изпитания в Северно море тайната около строежа и всичко останало, свързано с този кораб, излезе наяве. Построена едва миналата година от германския корабостроител „Lloyd Werft“, суперяхтата на стойност 600 млн. долара побира екипаж от 60 души и 60 гости. Най-забележителната ѝ характеристика безспорно е плажният клуб, който се намира на последния етаж.

14. „Yas“ – 463 фута (141 м)

Най-големите яхти в света

Доста необичайният безшевен дизайн на „Yas“ отличава тази суперяхта от останалите в нашия списък. Собственикът Хамдан бин Зайед ал Найхан е поискал стил, който да отговаря на военноморския му опит. Затова абстрактните линии и дизайнерските детайли са в синхрон с пищния му начин на живот. Първоначално построена през 1981 г. от холандския корабостроител „Koninklijke Schelde“, Хамдан я разглобява и преустройва според собствените си предпочитания от „ADM Shipyards“. Корабът побира 60 гости и 60-членен екипаж.

13. „Dream Symphony“ – 463 фута (141 м)

Най-големите яхти в света

Безпроблемното представяне и зашеметяващият дизайн на „Dream Symphony„ ще превърнат плаването в истинска сбъдната мечта. Построена в Турция тази година от „Dream Ship Victory“, тази яхта не е завършена, доколкото ни е известно, но в близко бъдеще ще бъде готова да излезе в открито море. Интериорът е оформен от Кен Фрейвох, който е използвал уникална технология за изграждане на дървени конструкции, за да създаде една от най-екологичните суперяхти, съществували някога. Тя е оборудвана с палуба от тиково дърво и с огромен стъклен плувен басейн в центъра си, както и с издигащ се под, който ще се използва за кацане на хеликоптери. Тя може да побере 18 гости и 32 членове на екипажа.

Няма коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published.

BulgarianEnglish