25-те най-големи яхти в света – Част втора

Стигнахме и до върха на нашата класация. Ето и и топ 12-те най-големи яхти в света. А първото място определено ще ви спре дъха. Вижте първа част ТУК.

12. „Nord“ – 465 фута

С невиждан досега лък, дизайнът на „Nord“ е отличителен и уникален. Цялостният му необичаен вид е наречен „военен кораб, облечен в смокинг“ от италианския дизайнер Дан Ленард от студио „Nuvolari Lenard“. Собственикът, Алексей Мордашов, е искал кораб, който да е предназначен за спокойно плаване и изследване на света. Построен през 2020 г. от германската корабостроителница „Lurssen“, той побира екипаж от 40 души и 24 гости. Сред някои от най-интересните му удобства е спортния център за гмуркане на долната палуба, а на горната палуба можете да наблюдавате океана от плувния басейн.

11. „Sailing Yacht A“ – 468 фута (142,6 м)

25-те най-големи яхти в света

Тази яхта не е само красиво лице! Тя има още футуристичен и елегантен дизайн. Построена в Германия през 2017 г. от „Nobiskrug“, тази яхта е собственост на Андрей Мелинченко. Стойността на и е 300 млн. щатски долара, като побира екипаж от 54 души и  24 гости. Тя е създадена за круизни пътувания и е оборудвана с много от най-новите технологии. Морската стихия няма да притеснява обитателите й, докато са на борда. Плавното плаване е това, което гостите ще изпитат на борда на A.

10. „El Mahrousa“ – 478 фута

Вероятно най-старата суперяхта, съществувала някога, „El Mahrousa“ е построена през 1863 г. от английската корабостроителница „Samuda Brothers“. В превод от арабски тя означава „Защитената“, но в един момент се е наричала „El Horreya“, което означава „Свобода“. Притежавана от президента на Египет, суперяхтата е претърпяла множество реставрации през десетилетията. Не разполагаме с много подробности за интериора ѝ, цената и дори за броя на гостите, които може да побере. Това, което със сигурност знаем обаче, е че по време на плаване на борда има 160 души екипаж.

9. „Prince Abdulaziz“ – 146,9 м (482 фута)

Построена през 1984 г. от датската корабостроителница „Helsingor Vaerft“, днес тя струва около 100 милиона долара. Собственик на този разкошен плавателен съд е не кой да е, а принц Абдула Азис бин Фахд. Първоначално поръчана да бъде направена по поръчка от крал Фахд, тя е предаден на синовете му. Проектът за преустройство, който корабът претърпява през 2007 г., отнема 15 месеца, а дизайнът е създаден от покойния Дейвид Хикс. В него могат да се настанят 64 гости, а екипажът му се състои от 65 души.

8. A+ – 483 фута (148,4 м)

25-те най-големи яхти в света

Наричана по-рано „Topaz“, яхтата „A+“ е в топ 10 на най-големите суперяхти в света днес. Когато е построена през 2012 г. от „Lurssen“, тя е четвъртата по големина в света, но след няколко години губи първото си място. Въпреки това е много впечатляващ кораб, който разполага с безкрайни луксозни удобства. Басейнът разполага със собствена платформа и подводни светлини, а сред някои от най-интригуващите му функции са миниподводница, катамаран и надуваеми лодки. Собственост е на Мансур бин Зайед Ал Нахия и побира екипаж от 79 души на борда и може да приюти още 62 гости.

7. „Al Said“ – 154,8 м (508 фута)

По време на създаването си тази суперяхта е наричана „Project Sunflower“, за да се запази нейната поверителност. Доставена на султана на Оман през 2008 г., тази суперяхта също е построена от германската корабостроителница „Lurssen“. Със 140-членен екипаж и 65 гости, „Al Said“ разполага с концертна зала и оркестър от 65 музиканти на борда. Въпреки че други подробности не са ни известни, можем само да предполагаме луксозните помещения, с които разполага.

6. „Dilbar“ – 155,8 м (511 фута)

25-те най-големи яхти в света

Проектът „Omar”, както е по-известен по време на строителството,“Dilbar“ е представен от екстериорния дизайнер Еспен Оейно, а Андрю Уинч добавя магията си за бляскавия интериор на яхтата. Построена през 2015 г. от германската компания „Lurssen“, тя е най-голямата известна суперяхта по вътрешен обем. С елегантен дизайн, „Dilbar“ е оборудвана с голямо частно кино, плажен клуб, спа център и салон, който има собствено пиано, наред с други бляскави функции. Тя е собственост на Алишер Усманов и на нея могат да се настанят 40 гости и 80-членен екипаж.

5. „Blue“- 524 фута (159,7 м)

Създадена под кодово име проектът „Blue“, тази яхта беше представена в началото на миналата година, когато беше предадена на собственика й шейх Мансур Ал Нахаян. Оценена на над 600 милиона щатски долара, тя побира екипаж от 80 членове и 48 гости. Проектирана от Терънс Дисадъл, многобройните й луксозни удобства все още не са известни, но можем само да си ги представим. Петата по големина суперяхта в света е с широчина 22,5 метра или 73 фута и общо тегло от 15 320 GT. Иновативната система за последваща обработка и планът за пречистване на отпадните води я превръщат в един от най-екологичните плавателни съдове, плавали някога.

4. „Dubai“ – 531 фута (161,8 м)

25-те най-големи яхти в света

В етапите на планиране огромната дубайска яхта е имала няколко имена, преди да получи окончателното си име. Сред претендентите са „Golden Star“, „Platinum“ и „Panhandle“, докато собственикът ѝ, владетелят на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, не решава да я нарече на името на родното си емирство. Можете да си представите многобройните луксозни удобства на борда: две джакузита, огромен плувен басейн, както и интериор, подходящ за кралски особи. Построена от „Blohm & Voss“ и „Lurssen“ през 1998 г., големият кораб побира 115 гости и 88-членен екипаж.

3. „Eclipse“ – 533 фута (162,5 м)

От началото до края завършването на „Eclipse“ отнема пет години. Тази отличена с награди суперяхта се фокусира повече върху това да бъде украсена по подходящ начин. Невероятно просторна, „Eclipse“ е декорирана с неутрална цветова палитра навсякъде и разполага с безкрайно много стаи, за да побере 30 гости и 70-членен екипаж. Построена през 2009 г. от германската корабостроителница „Blohm & Voss“, тя е собственост на Роман Абрамович. Той поставя акцент върху луксозните съоръжения като огромен плувен басейн и повече от една хеликоптерна площадка. Дизайнерът Тери Дисдейл е имал свободна по отношение на архитектурния дизайн и можем дa кажем, че се е справил блестящо.

2. „Fulk Al Salamah“ – 538 фута (164 м)

25-те най-големи яхти в света

Корабът на мира, или „Fulk al Salamah“, е разработен под кодовото име „Project Saffron“ през 2016 г. Построен е в Италия от корабостроителницата Mariotti и е по-известен с използването си като транспортен кораб за Кралските военноморски сили на Оман. Притежаван от султан Хайтам бин Тарик, той служи като спомагателен кораб за налагане на връзки в рамките на султаната. Подходящ е за 100-членен екипаж, а на борда му често се виждат 40 от от най-влиятелните личности в света. Излишно е да споменаваме, че луксозната суперяхта разполага с някои от най-добрите характеристики, които се предлагат на световно ниво.

„Azzam“ – 592 фута (180,4 м)

25-те най-големи яхти в света

Корабостроителницата, която ни донесе 13 от 25-те най-големи суперяхти в света, „Lurssen“ е строител и на най-голямата в света суперяхта по поръчка. Притежавана не от кого да е, а от един от най-богатите хора в света, шейх Халифа бин Зайед Ал Нахаян, тя е проектирана под зоркото око на Мубарак Саад ал Ахаби. Построена през 2013 г., масивната суперяхта „Azzam“ побира 60-членен екипаж и 30 гости. Плановете за нейния интериор бяха потвърдени още преди да бъде завършен екстериорът. С повече от 4000 души, работещи по тази красота, работата отнела общо четири години.

Това беше нашият списък с 25-те най-големи яхти в света. Тъй като продължават да се строят и други суперяхти, списъкът със сигурност ще претърпи някои промени в бъдеще. Затова продължавайте да следите нашите публикации.

Засега това остават най-големите суперяхти в света, които плават по вода.

Няма коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published.

BulgarianEnglish