Най-голямата ферма за хайвер в Европа

Хайверът. Символ на лукс, стил, класа. Онзи деликатес, който гали небцето и ни пренася на борда на красива яхта, с чаша шампанско в ръка. Но задавали ли сте си някога въпроса, как се произвежда хайвер? Защо всъщност е толкова скъп? Дали хайверът е просто деликатес, който само богатите могат да си позволят, или в малките, кръгли сфери се крие нещо повече?

В следващите редове ще откриете отговорите на всички тези въпроси.

Запознайте се с компанията Agroittica Lombarda – лидер в производството на хайвер, която в момента отговаря за 50% от световните доставки.

Agroittica Lombarda Group произвежда годишно 28 тона от деликатеса, като най-скъпият им продукт, Beluga, може да бъде купен на цена от от 5700 долара за килограм. Това е почти толкова скъпо, колкото трюфелите. Точно като отлежало вино или уиски, производството на хайвер отнема време.

Този луксозен деликатес се произвежда от есетри и са необходими около 8 до 20 години, за да се получи хайвер, годен за консумация. Beluga, която е най-скъпият продукт на Agroittica, има нужда от поне 20 години, за да узрее.

най-голямата ферма за хайвер в Европа

Хайверът в Европа

През 15-19 век хайверът се приготвя предимно за благородници и папи в Италия. И до днес някак си тази традиция се запазва. Клиенти на Agroiitica са авиокомпании, луксозни хотели, местни и международни ресторанти и разбира се, най-големите консуматори на хайвер – руснаците.

Една нетипична ферма за хайвер …

Според World Wide Fund for Nature 85% от дивите есетри са на ръба на изчезване, поради което Agroittica използва устойчива аквакултура в своите ферми за есетрови риби. Компанията дори получава одобрение от фондация Приятели на морето. Бизнесът има устойчив модел, който рециклира топлинна енергия и вода. Agroittica пресъздава естественото местообитание на есетрите в своята ферма и се грижи това да не влияе негативно на околната среда.

Брандът хайвер Calvisius

Calvisius е един от брандовете на Agroittica и предлага хайвер (разбира се), пушена риба, аксесоари за хайвер и подаръчни кутии. Марката Calvisius има списък с ресторанти, сервиращи техния хайвер в Италия (Il San Pietrino, Aldrovandi Villa Borghese, La Pergola at Hilton, за да назовем само няколко, а Il San Lorenzo Ristorante е неин официален посланик.

най-голямата ферма за хайвер в Европа

Полезните свойства на вкусния хайвер

Заради високата цена на деликатеса, някои биха казали, че е само за заможните и влиятелни. Но вярвате или не, цената му в момента не е толкова висока, колкото е била преди. През 2015 г. килограм хайвер от белуга струва около 15 000 долара. През 2019 г. цената на хайвера падна до 5300 долара. В момента, цената за килограм е около 5700 долара.

Но, освен че е много вкусен и символ на лукс, хайверът е и много полезен за здравето. Малките сфери са богати на селен, калий, основни омега-3 мастни киселини, витамин В12 и чудесен източник на антиоксиданти. Всичко това помага за намаляване на кръвното налягане и подпомага развитието на мускулите. Да, може да е трудно да си го представите, но тези полезни свойства се крият само в няколко хапки хайвер.

Няма коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published.

BulgarianEnglish