Малтийският сокол: Една от най-големите яхти в света

В цялата яхтена история малко суперяхти са спечелили международното признание, което „Малтийският сокол“ заслужи от момента на създаването си през 2006 г. Построена за венчър капиталиста Том Перкинс, 88-метровата яхта доскоро се бореше за приза най-голяма яхта в света.

Въпреки че изгуби короната от 106-метровата „Черна перла“, „Малтийският сокол“ остава една от най-емблематичните яхти, строени някога. 88-метровата красавица е и една от най-големите яхти, предлагани на чартър със стартова цена от 400 хиляди долара на седмица. 

Поръчана от Том Перкинс през 2000 г., създаването на „Малтийският сокол“ отнема почти шест години, като е пусната на вода през 2006 г. Той е построен от италианската корабостроителница Perini Navi, известна с ветроходните си яхти. Всъщност най-иновативният атрибут на Сокола са неговите платна, които могат да се въртят спрямо посоката на вятъра. Това е първата подобна иновация в яхтената индустрия.

Проектът стартира с недовършен 88-метров корпус в складове на Perini Navi в Турция след отменена поръчка. Интересен детайл, посочен в договора за строеж, е, че мачтите и платната са вдъхновени от историческа криза с гориво. 

яхта Малтийски сокол

„Докато разглеждах различни възможности, попаднах на Dynarig – концепция за квадратна платформа, разработена от германското правителство по време на горивна криза с цел намаляване разхода на гориво на търговските кораби“, разказва Перкинс.

„Тази платформа ме вдъхнови и разгледах възможностите ѝ с военноморския архитект Гери Дикстра. Отидох в неговото студио и изслушах идеите му за прилагане на съвременни технологии към оригиналната примитивна концепция, използвайки три нестабилни мачти от въглеродни фибри, всяка с елегантно извити, фиксирани шпатове, които биха позволили на яхтата да плава по вятъра. Бях впечатлен от неговите идеи и казах: „Добре, да го направим“ и си тръгнах. След срещата, Дикстра погледнал екипа си с някаква тревога и казал: „Боже мой, какво ще правим сега?“ Иновативната система, която позволява на „Малтийският сокол“ 

да плава дори срещу вятъра, 

му осигурява допълнителни круизни възможности. По време на първите си морски изпитания той постига круизна скорост от 16 възела. По време на буря в залива на Лион, Франция, яхтата постига максимална скорост от 26 възела само с платно, с еквивалент от 7500 конски сили, генерирани от нейния Dynarig.

Три години след създаването на „Малтийският сокол“ Перкинс го продава на управителя на хедж фондове Елена Амбросиаду на обявена цена от 70 милиона долара.

„Най-специалният момент за мен беше навлизането в пристанището на Сан Франциско, когато буквално десетки хиляди зрители се бяха събрали, за да видят как „Малтийският сокол“ преминава под моста Голдън Гейт – обяснява Перкинс. – Това е най-далечното ѝ пътуване от Истанбул. Беше толкова търсена като яхта за чартъри и при толкова високи цени, че просто не можех да откажа. Но това означаваше да я държа само край Карибите или в Средиземноморието, което бързо ме отегчи. Така през 2009 г., след три години, тази забележителна яхта беше продадена. През 2015-2016 „Малтийският сокол“ е основно ремонтирана по дизайн на Кен Фрийвох. 

яхта Малтийски сокол

Основната палуба служи като общо пространство за забавление на гостите. Отзад на палубата има голяма външна трапезария с бар и място за коктейли. От там се преминава към основния салон на Сокола. Голям кръгъл бар разделя пространството вътре и вън. Той може да бъде заключен по средата и част от него да остане отвътре. Това е особено полезно при дълги пътувания, когато официалният основен салон се използва като лаундж пространство от гостите. С три удобни дивана и прозорци от двете страни на яхтата, основният салон води директно към стълбището. To свързва всяка една от палубите.

Пълният материал за една от най-големите и внушителни яхти в света ще намерите в нашия първи брой. Поръчайте ТУК!

Няма коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published.

BulgarianEnglish