За истински ценители: Ето как да съхранявате хубаво вино

Всички сме чували поговорката „като хубаво вино, с възрастта става по-добро“, но какво ще си помислите, ако ви кажем, че хубавото вино може да се влоши, ако се съхранява при неподходящи условия? Особено ако инвестирате във висококачествено вино, професионалното му съхранение в контролирани условия е от жизненоважно значение, за да се повиши стойността му, да се запази свежестта му и да се разгърне пълният му потенциал. За да ви ориентират в процеса на съхранение, експертите на Cult Wines събраха 5 най-добри съвета за това как да съхранявате хубаво вино, така че да се запази за дълго време.

Съхранявайте при постоянна температура

Топлината не е приятел на хубавото вино. Всъщност топлината е основната причина, поради която виното ви може да няма аромат и да е безвкусно. Най-добрата температура за съхранение на вино е 12-13 градуса по Целзий, тъй като по-висока или по-ниска температура може да повреди виното. Ако температурата е твърде ниска, тя може да доведе до замръзване на виното или до избутване на тапата. Ето защо е важно да поддържате постоянна температура, тъй като това ще гарантира, че виното ви отлежава правилно и увеличава стойността си.

Контролирайте осветлението

Има причина винарските изби и складовете да са толкова тъмни. Важно е да държите бутилките с вино на тъмно място, тъй като прекалено многото светлина може да доведе до преждевременно стареене. Слънчевата светлина и ултравиолетовите лъчи също така могат да повишат температурата на виното, което може значително да промени вкуса му към по-лошо. Ето защо виното обикновено се съхранява в цветни бутилки, например зелени и кехлибарени. Изберете хранилище с LED осветление, тъй като то осигурява достатъчно светлина за ориентиране в помещението, без да отделя топлина.

Дръжте бутилките обърнати надолу и контролирайте влажността

Препоръчва се да съхранявате виното си в легнало положение. По този начин течността може да попадне върху корка, като предотвратява изсъхването му и създаването на мухлясал, неприятен вкус на виното. Освен това искате да предотвратите изсъхването на корка и отвън, поради което е необходима известна влажност. Това ще попречи на навлизането на въздух в бутилката, който ще развали вкуса на виното. Не забравяйте да не съхранявате виното си в помещение, което е прекалено влажно, тъй като етикетът на ценната бутилка може да се повреди и да се появи плесен.

Не разклащайте бутилката

Съществуват различни теории за това дали разклащането на бутилката вино може да я развали. Някои сериозни ентусиасти смятат, че дори най-незначителните вибрации могат да повлияят на вкуса и цвета на виното. Това се дължи на разбъркването на утайката на дъното на бутилката с останалата част, което създава песъчинки и липса на вкус. Утайката може да промени и цвета на виното, като доведе до потъмняване на наситено червените и замъгляване на белите вина. За дългосрочно съхранение е най-добре да съхранявате виното си в помещение, което е защитено от вредни вибрации.

Защитете инвестицията си

Важно е да защитите инвестицията си. Ако сте сериозен любител на виното, може би е време да помислите за инвестиция в професионално съхранение. По този начин можете да съхранявате виното си там, където има най-оптимални условия за повишаване на неговата стойност и вкус, без да се налага да се притеснявате за поддръжката и правилата за правилно съхранение на бутилките. Освен това, ако продавате виното си на търг, това ще даде на купувачите увереност, че то е било съхранявано правилно, поради което допълнително ще увеличи стойността на вашето хубаво вино.

Няма коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published.

BulgarianEnglish