7 причини да се влюбите в плаването

Здрави мускули, подобрена форма, по-добра концентрация… и не на последно място усещане за радост и лекота. Плаването не само е страхотно забавно и релаксиращо, но има много ползи за вашето тяло и ум. Ето кои са те:

1. Силни мускули и подобрен баланс

Плаването с по-малка лодка изисква широк набор от физически умения само за да стигнете от точка А до точка Б. Придвижването около лодката при лошо време означава, че трябва да влезете в ролята на гимнастици. Това подобрява способността ви да балансирате и в същото време укрепвате мускулите на краката, дълбоките коремни мускули и почти цялото „ядро“ на тялото си. Дърпането на въжетата и повдигането на платната, които са от съществено значение за правилното маневриране на лодката, от своя страна укрепва горната част на тялото ви. Освен това той тренира вашата ловкост, издръжливост, фини двигателни умения, гъвкавост и координация око-ръка.

2. Интензивно кардио

Плаването ангажира различни мускули, но също така привежда дробовете ви във форма. Плаването също е страхотна кардио тренировка, която увеличава сърдечната честота и подобрява притока на кръв. За да сте сигурни, че тялото ви получава достатъчно кислород, дробовете ви трябва да работят с максимален капацитет… състоянието на тялото ви ще се подобри и сърдечно-съдовата ви система ще го оцени. Всъщност честите кардио упражнения намаляват риска от хипертония, затлъстяване и други разстройства. В случай на ветроходство ползите от тази сърдечна тренировка се засилват допълнително от по-доброто качество на въздуха, който дишате, заобиколени от морето.

3. По-добра психика

Да сте на борда, далеч от обичайните си грижи, само по себе си е полезно за ума. Но ветроходството съчетава моменти на дзен спокойствие с необходимостта от пълна концентрация. Умът става още по-спокоен. Солената вода наоколо също подкрепя това. Заредените йони помагат на тялото да абсорбира кислород , което от своя страна балансира нивата на серотонин. А колкото по-балансирани са нивата на серотонин в тялото ви, толкова по-щастливи ще бъдете.

4. По-здрави кости

Когато е изложено на слънчева светлина, тялото произвежда витамин D. Той е от съществено значение за нашите кости и спомага за правилното усвояване на калция. Влиянието на слънцето е от решаващо значение, тъй като до 90% от витамин D , който тялото ни получава, идва от слънчевата светлина. На лодка можете да се насладите на слънчеви бани почти през цялото време. Но не забравяйте да нанесете крем с UV фактор. Така ще предотвратите увреждане на кожата. Носете шапка и слънчеви очила, за да сведете до минимум риска от главоболие и напрежение в очите.

5. Подобрена концентрация

За да плавате безопасно, трябва да се съсредоточите върху плаването. Да бъдете тук и сега . И това е нещо, което нашите разсеяни души, постоянно борещи се с многозадачността и вездесъщите комуникационни технологии, могат да се справят добре. Плаването има изключително положителен ефект върху психическото ви състояние и способността ви за концентрация. Плюс това, фактът, че трябва да управлявате уреди, но в същото време да разчитате вятъра, вълните… и евентуално хората около вас, развива умения за бързо вземане на решения.

6. Намалени нива на стрес

Освен ако не сте предразположени към морска болест (и ако не се чувствате добре), люлеещото се движение на лодката и шумът на вълните, плискащи се в стените на лодката, могат да създадат истинско усещане за спокойствие. Това може да помогне за намаляване на нивата на стрес. Може също да успокои ума ви, което също ще засили защитните сили на тялото ви.

7. По-добро пространствено съзнание и зрение

Боравенето с лодка изисква добро разбиране на пространството, в което се намирате. Трябва бързо да прецените колко пространство е необходимо на лодката, за да маневрира, без да влиза в контакт с други плавателни съдове или предмети. Особено когато си акостирал на пристанище. В резултат на това плаването спомага за подобряване на пространственото възприятие и възприятието за дълбочина, което също е полезно за шофиране по суша.

Няма коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published.

BulgarianEnglish