Експо 2020 Дубай: събитието на 2022, което ни остави без дъх

Тройни цени на самолетни билети и хотели. Липса на места във всеки познат ресторант в Дубай за месец напред. Огромни задръствания и стълпотворения от хора навсякъде. Не, това не трябва да ви отказва. Експо 2020 е умалена версия на бъдещето на света – такъв, какъвто ще го наблюдаваме в следващите поне 20 години. 

Мисията на мащабното изложение е „Свързване на умове и предначертаване на бъдещето“. Това в никакъв случай не е преувеличение – в момента в Дубай се намира интелектуалният елит на света, който споделя знания, умения, планове и визия за бъдещето. Експо Дубай е смела крачка в мисията на емирството да се превърне в град на бъдещето, място за смели визионери, които не виждат граници и за които всичко е възможно.

Експо Дубай приветства представители на 192 държави и има три основни зони – устойчивост, възможности и мобилност. Колкото и необятно да ви се струва, няма да съжалявате и за минута, прекарана в някой от стотиците павилиони на експото – дори самият им дизайн е истинско произведение на изкуството, а това, което ще откриете вътре в тях, ще ви учуди, обогати, вдъхнови – не е преувеличение ако се каже, че светът показва най-интересното, красивото и пъстрото от себе си и мястото на тази бляскава сбирка е Дубай. Повечето от държавите, включили се в огромния проект, правят реверанс на емирството и чрез дизайна, инсталациите и преживяванията за посетители, които предлагат, демонстрират връзката между културата и традициите си и арабския свят. Това важи за държави от Япония до Великобритания, които фино вплитат историческата връзка между техните култури и емирствата.

Целите на изложението са амбициозни – чрез откровени разговори за климатичната промяна, устойчиво производство, кръгова икономика и модна индустрия, която не вреди на околната среда, да се зародят реализуеми идеи и планове за тяхното осъществяване. Експо Дубай организира тематични седмици, фаворитът ми сред които е 27 януари – 2 февруари 2022 г. – Здраве и благоденствие. В рамките на периода участниците в изложението ще се фокусират върху обсъждане на това как може да допринесем за създаването на по-щастлив и удовлетворен свят. 

EXPO 2020 Dubai, UAE Pavilion, Architect Santiago Calatrava

Не мислете, че може да обиколите Експо Дубай за ден – ако наистина искате да посветите прекарването си в емирството на изложението са необходими поне няколко дни. България също има щанд на изложението, на който ще откриете информация за културата и традициите ни с фокус върху темата „мобилност”. 

Освен разходка из разнообразните павилиони, Дубай експо предлага и безкрайни възможности за културен живот – концерти, представления и спектакли няма да ви оставят да скучаете, ако решите да не напускате пределите на изложението. 

Няма коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published.

BulgarianEnglish