Красавицата и лодката: Как да се грижите за кожата си докато сте на яхта

Да плавате през лятото на борда на луксозна яхта е прекрасно изживяване. Но условията могат да бъдат брутални за тялото ви. Може да ви се струва, че силният вятър или проливният дъжд са най-опасните от тях. В действителност слънцето е това, което вероятно ще ви причини най-много проблеми, ако не се погрижите за кожата си по правилния начин.

грижа за кожата по време на плаване

Слънцето на борда

На борда на яхтата слънчевата светлина не само идва отгоре, но също така се отразява от водата и от белите платна и корпуси. Това може да бъде опасно за кожата ви.

Ето защо правилната грижа е от съществено значение. Известно е, че слънчевите изгаряния и увреждането от слънцето причиняват болка, преждевременно стареене и дори могат да причинят рак на кожата. Това може да звучи плашещо, но не се притеснявайте! Ето кои са съветите, които трябва да следвате, за да се погрижите за кожата си по най-добрия начин, за да можете да се отпуснете и да се насладите на дните си на борда.

слънцезащита по време на плаване

Слънцезащитни съвети

Най-основният (и най-важен) метод за грижа за кожата, слънцезащитният крем е абсолютно необходим артикул, който трябва да имате на борда на вашата лодка. Но как да изберете слънцезащита:

  • Не използвайте нищо под 15 SPF — това е минимумът, за да осигурите действителна слънцезащита.
  • Някои слънцезащитни кремове са маркирани като водоустойчиви или устойчиви на пот, което осигурява повече защита при плаване.
  • Слънцезащитните продукти с над 50 SPF може да изглеждат като най-мощните, но всъщност не са по-ефективни.
  • За някои хора слънцезащитният крем ще направи кожата им мазна или ще запуши порите им. Ако кожата ви е чувствителна по този начин, потърсете слънцезащитен крем, който е означен като некомедогенен: това е просто дерматологичният термин за вещество, което няма да запуши порите.
  • Ако устните ви са особено чувствителни, можете да си купите специален балсам за устни с ниско ниво на SPF в него.
  • Уверете се, че използвате слънцезащитен крем, който осигурява както UVA, така и UVB защита, за да предпазите както изгаряния, така и заболявания.
  • Когато не използвате слънцезащитния крем, не забравяйте да го съхранявате далеч от слънчева светлина – ако е изложен на твърде много слънчева светлина, той ще стане неефективен.
  • Изчакайте, докато слънцезащитният крем изсъхне, преди да излезете на слънце или във водата; това трябва да отнеме около 15 минути.

Поръчайте висококачествена слънцезащита от Notino

Не забравяйте, че слънцезащитният крем трябва да се нанася отново на всеки два часа. Ако го поставите само в началото на деня, може да се окажете със слънчево изгаряне, докато приключите своето плаване.

Плаване с шапкa

Слънцезащитният крем ще се погрижи за по-голямата част от тялото ви. Но има вероятност да не искате да го втривате в скалпа. Косата ви ще ви защити до известна степен, ако не сте навън във водата твърде дълго. Въпреки това пак можете да получите болезнени изгаряния по скалпа. Шапката е единственият артикул, който ще защити напълно кожата на главата ви. Допълнителен бонус е и защитата на очите ви. Всяка шапка ще защити лицето ви, но шапките с по-широка периферия ще предпазят и тила и врата ви.

Когато купувате шапка, която ще се използва специално за излизане на вода, не забравяйте да намерите такава с капси отстрани или с вградена презрамка. Както всички плаващи добре знаят, вятърът може да е много силен във водата. При това положение шапките лесно да изхвърчат през борда, ако не са здраво прикрепени към главата ви. 

Дрехи за плаване

След слънцезащитния крем и шапката, за да бъдете максимално защитени на борда, имате нужда от правилните дрехи. Те трябва не само да бъдат прохладни, за да се чувствате добре, но да предпазват от слънчевите лъчи. Чистият памук няма да осигури много защита; потърсете синтетични нишки, обработени с UV блокиращ материал. Те също ще бъдат по-устойчиви на вода, тъй като памукът има тенденция да попива вода и да не я изпуска. Имайте предвид частите на тялото ви, които ще бъдат най-изложени, като врата, раменете и горната част на ръцете.

Слънчевите изгаряния са болезнени, разсейващи и досадни. Да нанасяте слънцезащитен продукт на кожата си, докато просто ви се иска да си лежите и да се наслаждавате на морето около вас, може да изглежда като досадна работа. Въпреки това, повярвайте ни, кожата ви ще ви благодари след това.

Поръчайте висококачествена слънцезащита от Notino

Няма коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published.

BulgarianEnglish