Ветроходна яхта A: Супер яхтата на 22-ри век

Тя е най-голямата по рода си. Тя е шедьовър във всяко едно отношение. Нейното име: ветроходна яхта „A“. Тя привлича погледи по целия свят както никоя друга суперяхта не е правила до сега.

Но, какво я прави толкова специална?

Ветроходна яхта А е суперяхта, собственост на руския милиардер Андрей Мелниченко, чието богатство възлиза на над 13 милиарда долара, според Форбс. Построена от немската корабостроителница Nobiskrug през 2017 година яхтата е проектирана от известния дизайнер Филип Старк. Нейната впечатляваща форма и функционалности привличат вниманието не само на други милиардери и милионери, но и на всеки, който се интересува от иновации, технологии и уникални лодки. Ето няколко интересни факта за ветроходна яхта „А“, който ще ви впечатлят:

Тя е изтънчена

С размери почти 143 м и брутен тонаж от около 12 600 тона, тя се превърна в една от най-коментираните суперяхти в света по отношение на дизайн и технологии.  Създател на ветроходна яхта „А“ е дизайнера Филип Старк, а самата яхта е изработена от Dykstra Naval Architects (създали още 27 суперяхти) и Nobiskrug (създали още 10 суперяхти). Комбинацията от дизайн и презицно изпълнение правят яхтата истинско произведение на изкуството. Но, това, което допринася най-много за нейната изтънченост, са материалите, от които е изработена. Тя е построена с палуба от тиково дърво, стоманен корпус и стоманена надстройка. А размерът и е наистина впечатляващ.

Ветроходна яхта  „A“ е 10-та най-дълга яхта в света. Тя е една от 3-те ветроходни яхти, по-дълги от 100 м, и е сравнително по-бърза от тях. В сравнение с останалите ветроходни яхти с подобен размер, нейната крайцерска скорост е с 4,0 kn над средната, а нейната максимална скорост е с 4,83 kn над средната.

Тя е иновативна

Когато става въпрос за технологии, ветроходна яхта А лесно може да се определи като една от най-големите и модерни суперяхти в света. Нейните уникални характеристики като подводна камера за наблюдение, хибридна дизелово-електрическа задвижваща система и най-съвременни навигационни системи са способни да впечатлят и най-взискателните фенове на плаването. Трите мачти на луксозната яхта са най-високите и най-натоварените свободно стоящи композитни конструкции в света. Грот-мачтата или най-високата мачта на яхтата се извисява на цели 100 м над водната линия, по-висока от самия Биг Бен в Лондон.

Тя привлича вниманието

Световноизвестният дизайнер от Франция, Филип Старк е виновникът за нетрадиционния дизайн на яхтата, който предизвиква вълна от впечатлени погледи, където и да се намира по света. Със своята блестяща, метална повърхност и прозорци, които изглеждат много малки от далече, яхтата има футуристичен вид, сякаш идва от друга епоха, някъде в бъдещето. А високотехнологичната строителна технология на немската корабостроителница NOBISKRUG превръща идеите на дизайнера в реалност, на която можем да се насладим.

Ветроходна яхта „A“, която може да побере до 20 гости и екипаж от над 50 души на осем етажа, може да се похвали с още много удобства и функции, сред които: плувен басейн с прибиращ се покрив, хеликоптерна площадка, подводна камера за наблюдение и чувствителна на допир цифрова система за управление, която може да позволи на платната да се повдигат и спускат само с едно докосване.

През април 2021 г. ветроходна яхта „А“ беше забелязана да пътува из хладните води на Ирландско море, докато пуска котва в залива Дъглас на остров Ман. Преди това тя е била забелязана по бреговете на Испания, събирайки тълпа от зрители при пристигането си. Създадена, за да привлича вниманието, ветроходна яхта А е може би най-интересната и иновативна яхта, която можем да видим.

И в същото време, няма как да не се замислим, коя ли ще бъде следващата суперяхта, която ще предизвика такава вълна от любопитни погледи.

Няма коментари

Leave a Reply

Your email address will not be published.

BulgarianEnglish